بیمارستان شهید مفتح ورامین
آنفلونزای پرندگان چیست؟
آنفلونزای پرندگان چیست؟
بیماری آنفلونزای پرندگان نوعی از آنفلونزایمی باشد که در جمعیت حیوانات بخصوص ماکیان ایجاد می گردد. پرندگان دريايي و بخصوص اردك هاي وحشي مخازن طبيعي ويروس اين بيماري هستند و در برابر ابتلاي به بيماري به شدت مقاوم هستند ولي پرندگان اهلي نظير مرغ و بوقلمون بسيار حساس هستند.
در گفتگو انجام شده با خانم دکتر ابطحیان متخصص بیماریهای عفونی ایشان راجع به این بیماری اظهار داشتند: ویروس اغلب در فضولات پرندگان یافت می شود و مرغدارانی که این ویروس را تنفس می کنند ممکن است مبتلا گردند. انتقال این بیماری از طریق استنشاق و تماس با ماکیان آلوده و همچنین خوردن گوشت خام و خوب پخته نشده پرندگان مبتلا رخ می دهد. انتقال بیماری از انسان به انسان بسیار بندرت رخ می دهد. چیزیکه این بیماری را برای انسان خطرناک می کند این است که ویروس به شکلی جهش ژنتیکی و تغییر رفتاری پیدا کند که بتواند از انسان به انسان دیگر منتقل شود.
ایشان اظهار داشتند: بیماری ابتدا با علائم شبیه سرماخوردگی و تب شروع شده، با سردرد و درد مفاصل و همچنین حملات تنفسی و نارسایی ریه همراه می گردد. تب ممکن است بعد از یک روز فروکش کند. بیمار بسختی تنفس می کند و بتدریج سرفه ها آغاز می شود. هم زمان با کاهش انتقال اکسیژن به مغز ناشی از مشکل تنفسی حاد، کما و مرگ حادث خواهد شد.
از آنجا که علائم انفلوانزای حاد پرندگان بسیار مشابه انفلوانزای معمولی است، این خطر وجود دارد که تشخیص صحیح داده نشود. در صورتیکه بیماری ظرف 48 ساعت اول تشخیص داده شود و درمان مخصوص آن، مثل داروی ضد ویروس Tamifluو یا Relenzaانجام گیرد، معمولاً بیماری بهبود کامل می یابد.
دکتر ابطحیان در رابطه با راه های پیشگیری از این بیماری بیان داشتند:
· در صورت مشاهده تب و علائمی شبیه سرماخوردگی در مراجعه کنندگان، احتمال بیماری انفلوانزای فوق حاد پرندگان و تب کریمه کنگو در نظر گرفته شود.
· از تماس با پرندگان تلف شده خودداری شود.
· برای رفع وجود احتمال ویروس انفلوانزای پرندگان، باید غذاهای حاوی گوشت ماکیان را حداقل به مدت 30 دقیقه در دمای 70 درجه طبخ نمود.
· از مصرف تخم مرغ نیم پز و خام پرهیز شود.
· می بایست به محض دیدن پرنده تلف شده در محل زندگی خود، بلافاصله آن را به نزدیکترین مرکز بهداشتی درمانی و یا خانه بهداشت اطلاع دهید.
· در صورت وقوع همه گیری این بیماری، یک راه بسیار مهم جهت کاهش احتمال ابتلا، شستن مکرر دستها با آب گرم و صابون است. بهداشت مناسب یعنی شستشوی دستها و ضد عفونی تمام سطوحی که با گوشت آلوده در تماس بوده است، ضروری می باشد.
در ایران تا کنون بیماری در انسان دیده نشده، ولی از اواسط پاییز با شروع فصل مهاجرت پرندگان خطر بروز بیماری در انسان وجود دارد.